zondag 15 oktober 2017

Anna eet graag fruit

Morgen sluiten we ons thema 'Anna eet graag fruit' af. Enkele vriendjes met een volle stickerkaart mogen nog hun filmpje bekijken :) De kleuters waren heel enthousiast om elke dag fruit te eten... BRAVO !!! 

Het startte allemaal een kleine drie weken geleden met een filmpje over de boomgaard en de appelboom. We hadden zelf al eens appels en peren geplukt in de schooltuin en bestudeerden nu via het filmpje hoe dat fruit eigenlijk groeit (want het hangt niet zomaar ineens in onze boom). 
We vroegen ons ook af wat er dan met het fruit gebeurt en waar je het uiteindelijk kan kopen. 

Op het einde van de dag luisterden we naar het verhaal 'Anna eet graag fruit', waarin Anna en haar mama fruit kopen op de markt om er daarna lekkere dingen mee te maken. Zelf maakten we ook lekkere dingen klaar, want bij dit thema kan het natuurlijk niet anders dan dat we zouden proeven :) 
Voor we iets klaarmaakten, namen we eerst het fruit waar: hoe ziet de binnenkant eruit, wat zie je aan de buitenkant, hoe voelt het aan,... ? Hoe het smaakt, ontdekten we dan bij het proeven! 

De juf had allerlei lekker fruit voor ons meegebracht en klaargezet op de blauwe werktafel. Er was echter een deugnietje in de klas dat niet meer kon wachten om te proeven... Op zich niet erg, maar weet je wat ze deed? Alle stukjes schil op de grond gooien. Foute duim voor Anna! 


Nadat we het fruit hadden waargenomen, maakten we er een lekkere 'fruitegel' mee. Pas op dat je niet geprikt wordt! 
Op donderdag 5 oktober bereidden we een lekkere appel- en perencake. Njammie! 

Afgelopen donderdag bundelden we al onze krachten om lekkere appelwafels op de tafel te toveren. Gelukkig spaarden we nog wat van onze kracht om sinaasappels te persen en als extraatje een fris sapje te drinken. Mmmmmm.... 


Tussen al dat proeven en bakken door was er natuurlijk nog voldoende tijd om te spelen. 

We leerden twee gezelschapsspellen kennen: 'Fruittoren' en 'Boomgaardje'. Bij het eerste spel moesten we de dobbelsteen rollen en kijken welk fruit erop stond. We plaatsten dan het fruit op de juiste plaats op het kaartje en was onze kaart vol dan plaatsten we er een andere op. Zo maakten we een hoge toren! 
Bij 'Boomgaardje' moesten we sneller zijn dan de raaf en proberen de kersen zo snel mogelijk in de mand te leggen. Aan de spelletjestafel konden we onze fijne motoriek en kleurenkennis oefenen. Een draai aan het rad vertelde ons welke kleur appel we met een pincet in onze boom moesten hangen. In de poppenkasthoek konden we spelen met de knuffels 'Fred, de aardbei' en 'Jack, de banaan'.
Op de plasticinetafel had onze juf twee bomen gekleefd die we moesten vullen met lekkere appels en peren. Aan de vrije knutseltafel konden we een stuk fruit naar eigen voorkeur van een kleur voorzien. Knippen, scheuren, inkleuren, schilderen, ... keuze genoeg! Ook in de playmobilhoek was er iets van fruit terug te vinden. Er was een stukje boomgaard ingericht met een appelboom, appels en een tractor met bakken om de geplukte appels in te leggen. 
Ook waren er bananen en meloenen om door de popjes op te eten. 


Tijdens de godsdienstlessen stonden we stil bij het scheppingsverhaal en zegden we 'dank u God' voor al het lekkers en moois op deze wereld. 

Het was een druk gevuld en superleuk thema! 

De foto's van de supermarkt en het fruit plukken kan je terugvinden in de eerdere berichten op onze klasblog. 

Vanaf dinsdag gaan we aan de slag met een nieuw thema: 'Anna in de herfst'. Hierbij zullen we vooral de focus leggen op de paddenstoel. 

NIET VERGETEN DEZE WEEK:
- FIETSDAG op WOENSDAG 
- UITSTAP NAAR HET BOS op DONDERDAG

Graag tot morgen! 

Juf Romina 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten