zondag 10 december 2017

Anna op de stoomboot

Nu de Sint en zijn Zwarte Pieten weer zijn weggevaren naar Spanje staan we even stil bij wat we de voorbije drie weken allemaal deden. Het was een drukte van jewelste in onze klas :) 

Bij de start van het thema mochten we allemaal samen nadenken over de ruimtes die er zouden zijn op de stoomboot. Daarna tekenden we dit op een groot blad. Deze ruimtes brachten wij zelf aan: een toilet, een stal voor het paard, een bed voor de Sint, een kamer met cadeautjes. We gingen aan de slag met verf en beschilderden grote stukken karton als basis voor onze stoomboot. Deze werd nog wat aangevuld met een roer, een paard, een vlaggenmast, een zak met cadeautjes en verkleedkledij. De andere hoeken van onze klas werden ingericht als een bepaalde ruimte van de stoomboot. Zo werd de poppenhoek een echte kajuit voor de Sint waar hij kan slapen, eten, telefoneren of in zijn boek schrijven. 

De spelletjestafel werd de pakjeskamer. Daar konden de Zwarte Pieten het speelgoed inpakken. 


Anna had de kinderen zelfs beetgenomen. Op donderdag 7 december had ze cadeautjes klaargelegd. De kinderen dachten dat de Sint weer was langsgekomen... Het waren echter hun EIGEN pakjes die Anna genomen had om open te maken. Juf maakte er dan maar een raadselspel van: 'Rarara. Wat zit er in jouw pakje?'. 


De plasticinetafel was voor één keer de keuken van de stoomboot. Daar konden de bakpieten overheerlijke koekjes bereiden. Njammie :) De poppenkast werd ook een stoomboot, waar we met de handpoppen van de Sint speelden.


Ook in de andere hoeken was ons thema nooit veraf: 
- In de boekenhoek lagen leuke boekjes, waaronder eentje met magneten. 
- In de computerhoek keken we naar een filmpje van de verjaardag van de Sint. 
- In de playmobilhoek speelden we met een stoomboot met Sinterklaas, Pieten en pakjes. 
- In de zand- en watertafel speelden we sinttaferelen na: de intocht van de stoomboot, het rondbrengen van de pakjes,... 
- Toen de plasticinetafel nog geen keuken was , maakten we er mooie dingen rond ons thema (bijv. een mijter). 

Tijdens het spelen verkleedden we ons ook vaak. Kijk maar hoe mooi we erbij liepen: 

Naast het vele spelen in de hoeken bleef er ook nog tijd over om te knutselen. We maakten een kroon in de vorm van een stoomboot en zetten die op tijdens het bezoek van de Sint. 
Wie dat wou, kon ook met kosteloos materiaal iets vormgeven wat met het thema te maken had: een stoomboot, een cadeau, ... 
Aan de vrije knutseltafel maakten we een eigen creatie met stickers, lijm, potlood, waskrijt, speelgoedboekjes, ... 

Als wiskundig spel lieten we de Zwarte Pieten op de vlaggenmast (ladder) klimmen. Zo gingen we hoger en hoger. Welke Zwarte Piet stond er het hoogst? Welke stonden lager? 
Tussendoor maakten we een leuke tekening voor de Sint die we dan op de post deden. Heel snel kregen we een brief terug met een mooie poster erbij. Dank je Sinterklaas! 


Juf Camille, de stagiaire, kwam ook enkele dagen in de klas. Ook zij had leuke dingen voor ons voorzien. Kijk maar: 

MAAAAAAAARRRRRRR... HET HOOGTEPUNT VAN ONS THEMA WAS NATUURLIJK WOENSDAG 6 DECEMBER !!!! 
Toen de juf de deur wou openmaken, bleek die op slot te zijn. Wie had dat gedaan? Die Zwarte Piet toch!
De deur kon niet snel genoeg geopend worden om de vele toffe cadeaus en al het lekkers te ontdekken. Dank je lieve Sint en Zwarte Piet! 
Tijdens de godsdienstmomenten stonden we stil bij hoe we ons voelen tijdens de sintperiode: bang? blij? boos? verdrietig? Ook toonden we hoe dankbaar we zijn voor al het moois en lekkers. 
Daarnaast keken we al even vooruit naar het kerstfeest dat in aantocht is. We staken al het eerste adventskaarsje aan. 

Daarmee is de link naar het volgende thema gelegd. Vanaf morgen beginnen we het thema 'Anna en de kerstboom'

Graag tot dan, 

juf Romina Geen opmerkingen:

Een reactie posten